Saffransbullar med vanilj
Goda saftiga bullar med mycket fyllning. Använd bullpapper, annars rinner fyllningen ut på plåten, vilket lätt bränner.
Ingredienser
Ingredienser deg
- 100 g färsk jäst
- 300 g smör
- 4 påsar saffran
- 3 dl strösocker
- 10 dl mjölk
- 500 g kvarg 10%
- 1 tsk salt
- 2 st ägg
- 34 dl vetemjöl
Ingredienser fyllning
- 500 g smör
- 4 dl strösocker
- 10 tsk vaniljsocker
Till pensling
- ägg
- pärlsocker
Instruktioner
Deg
-
Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel.
-
Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och värm degspadet till 37 grader.
-
Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, kvarg, salt och ägg.
-
Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin.
-
Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk 30-45 minuter.
Fyllning
-
Vispa matfett, socker och vaniljsocker smidigt.
Bullar
-
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet och dela degen i 2 delar.
-
Kavla ut varje del på mjölad arbetsbänk till en kaka på ca 25x60 cm. Bred på fyllningen.
-
Vik kakan dubbel på längden, tryck till den lätt med handen.
-
Skär 2-3 cm breda remsor, dela dom på mitten men låt de sitta ihop i övre kant (som ett byxben). Sno ihop till en knut.
Man kan med fördel använda en pizzaslicer för att snabbt och enkelt skära till byxorna.
-
Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Täck dom med en bakduk och låt jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
Pensling
-
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Gräddning
-
Grädda bullarna mitt i ugnen i 7 minuter. Låt kallna på galler.