En väldigt trevlig gryta med goda smaker.
Fisk- och skaldjursgryta
Ingredienser
- 2 st laxfiléer
- 2 nävar räkor
- 1 st gul lök
- 1/2 st fänkålshuvud
- 1 msk tomatpuré
- 3 st fasta potatisar
- 3 dl vitt vin
- 3 msk fiskfond
- 1-2 msk hummerfond
- 5-6 dl vatten
- 1 tsk fänkålsfrön
- 3-4 dl grädde
- salt
- svartpeppar
- cayennepeppar
- färsk dill
Instruktioner
-
Finstrimla lök och fänkål. Skär potatisen i lagom stora munsbitar.
-
Fräs löken mjuk och gyllene glansig på medelhög värme i oljan, lägg sedan i fänkålen och låt fräsa ihop med löken någon min.
-
Tillsätt tomatpurén och låt fräsa samman en liten stund, Rostas lite i pannan så smaken blir mer rund.
-
Tillsätt vinet, låt bubbla en stund. Sedan tillsätt fond, vatten, den stötta fänkålen och potatisen.
-
Låt koka ihop i ca 10 min. Tillsätt sedan grädden och smaka av med salt, svartpeppar och cayennepeppar. Låt puttra i ytterligare ca 10 min.
-
Skär fisken i 2×2 cm stora bitar. Sedan läggs dessa ned i grytan ca 3 min före servering.
-
När fisken fått sjuda med i ca 3 min, lägg upp grytan i djupa tallrikar.
-
Toppa med räkorna samt dill.
-
Färdig för servering!