Ugnsbakad lax med palsternackspure och champagnesås
Enkel men väldigt god och lyxig rätt.
Förberedelsetid 10 minutes
Tillagningstid 20 minutes
Total Tid 30 minutes
Portioner 4 personer
Ingredienser
Laxen
- 4 st laxfiléer
- citronpeppar
- salt
Palsternackspure
- 500 g palsternacka
- 500 g mjölig potatis
- 100 g smör
- 3 dl grädde
- svartpeppar
- salt
Champagnesås
- 2 st scharlottenlökar
- 2 msk steksmör
- 2.5 dl mousserande vin
- 2 tärningar fiskbuljong
- 2.5 dl creme fraische
- 2.5 dl grädde
- 1 krm cayennepeppar
Instruktioner
-
Sätt på ugnen på 225 grader.
-
Skala och koka potatis och palsternacka, cirka 20 minuter, tills de är genomkokta.
-
Hacka scharlottenlöken.
-
Stek scharlottenlöken i en sauteuse tills de börjat få färg.
-
Sätt in laxen på 15 minuter (beroende på storlek)
-
Tillsätt vin och fiskbuljong under rörning, reducera till cirka halva mängden kokat port.
-
Tillsätt creme fraische och grädde, smaka av med cayennepeppar och ev salt.
-
Vispa potatis och palsternacka, tillsätt grädde, smör, salt och svartpeppar till en fin pure.
-
Serveras till fördel med t.ex. sparris.