Ugnsbakad lax med palsternackspure och champagnesås

Ugnsbakad lax med palsternackspure och champagnesås

Enkel men väldigt god och lyxig rätt.

Rätt Huvudrätt
Kök Fisk
Förberedelsetid 10 minutes
Tillagningstid 20 minutes
Total Tid 30 minutes
Portioner 4 personer

Ingredienser

Laxen

  • 4 st laxfiléer
  • citronpeppar
  • salt

Palsternackspure

  • 500 g palsternacka
  • 500 g mjölig potatis
  • 100 g smör
  • 3 dl grädde
  • svartpeppar
  • salt

Champagnesås

  • 2 st scharlottenlökar
  • 2 msk steksmör
  • 2.5 dl mousserande vin
  • 2 tärningar fiskbuljong
  • 2.5 dl creme fraische
  • 2.5 dl grädde
  • 1 krm cayennepeppar

Instruktioner

  1. Sätt på ugnen på 225 grader.

  2. Skala och koka potatis och palsternacka, cirka 20 minuter, tills de är genomkokta.

  3. Hacka scharlottenlöken.

  4. Stek scharlottenlöken i en sauteuse tills de börjat få färg.

  5. Sätt in laxen på 15 minuter (beroende på storlek)

  6. Tillsätt vin och fiskbuljong under rörning, reducera till cirka halva mängden kokat port.

  7. Tillsätt creme fraische och grädde, smaka av med cayennepeppar och ev salt.

  8. Vispa potatis och palsternacka, tillsätt grädde, smör, salt och svartpeppar till en fin pure.

  9. Serveras till fördel med t.ex. sparris.