Chili

Chili

En värmande rätt under den kyliga halvan av året.

För att lyckas med en chili så behövs en ordentlig gryta. Gjutjärn eller en slowcooker är att föredra. I receptet så står det att det skall vara chilipulver av typ chipotle, det går minst lika bra att köpa hel chili och antingen mortla eller hacka ner fint. Hela torkade chilifrukter upplever jag att de innehåller en större mängd typer av smaker. Färdigt pulver får en väldigt homogen chilismak, medans en hel frukt kan, beroende på typ, få med smaktoner så som choklad och nötter, eller en härlig rökig smak och frukterna har rökts. Det finns massvis av sorter att prova. En gryta baserad på 1 kg kött så kan man utan problem stoppa i tre milda chilifrukter (0-25000 schoville) för att få de smaktoner man är ute efter utan att grytan blir het.

Slutligen, låt det ta tid, en chili ska kokas tills köttet faller isär. Den processen går inte att skynda på genom att stormkoka, köttet behöver sjuda i ett antal timmar. Efter det så har kollagenet som håller ihop köttfibrerna lösts upp och omvandlats till gelatin, vilket leder till köttbitarna faller isär och grytan blir simmigare.

Rätt Hu
Kök Amerika
Förberedelsetid 30 minutes
Tillagningstid 6 hours
Total Tid 6 hours 30 minutes
Portioner 6

Ingredienser

  • 2 st öl efter smak, IPA har testats med gott resultat
  • rapsolja för stekning
  • 1 kg högrev alt. fransyska eller annan oxbit
  • 5 st gul löl
  • 5 st vitlök
  • 3 st röd chili
  • 200 gram tomatpure
  • vatten
  • 5 msk kalvfond
  • 1 msk oxfond
  • 1 msk grönsaksfond
  • 3 st lagerblad
  • 10 msk oregano
  • 5 msk spiskummin
  • chipotle chilipulver

Instruktioner

  1. Koka upp ölen i en gryta.

  2. Skär kött i kuber, grovhacka lök och chili.

  3. Stek kött i omgångar och för över till grytan.

  4. Stek lök och chili med tomatpure och för över till grytan.

  5. Deglacera stekpannan och häll i grytan.

  6. Fyll på med vatten så det täcker.

  7. Tillsätt resterande kryddor, och låt koka tills köttet börjar falla isär. Tar vanligtvis cirka 4-6 timmar. Koka ner till lagom konsistens på grytan.